Jamun is a nutritious and healthy fruit packed with a range of nutrients. It is an excellent source of antioxidants, phosphorus, calcium, and flavonoids. Other than these, it also has a wide range of other nutrients, protein, and fat.
Jamun is a small fruit that grows on the Jamun tree. It has been used in Ayurvedic medicines and treatments since ancient times.
Jamun comes in two varieties.
- White Flesh Jamun: It has a high amount of pectin. Pectin is a soluble fiber commonly found in fruits.
- Purple Flesh Jamun: It has a low amount of pectin.
Due to the presence of various nutrients and minerals, jamun benefits in Urdu (Jamun ke fayde) are unlimited.
In this blog, we will cover Jamun meaning in English, Jamun’s Nutritional facts, Jamun benefits in Urdu, Jamun benefits in Pregnancy, and Jamun side effects (Jamun ke Nuksan).
Jamun Meaning in English
Jamun in English meaning are various. Jamun meaning in English is “Black Plum” and “Black Java”.
In Urdu, Jamun is written as جامن.
جامن کا سرکہ ذیابیطس کے علاوہ کن پانچ بیماریوں کے لیۓ موثر جانیں
Jamun Nutritional Facts
Jamun is a nutritious fruit that is enjoyed in the summer season.
The dark color of jamun’s skin is due to Anthocyanin, a powerful phytonutrient.
Jamun calories are low and only have naturally occurring sugar – Fructose.
A 100 grams of Jamun have the following:
Nutrients | Value |
Proteins | 0.7 – 0.13 g |
Fats | 0.15 – 0.3 g |
Crude fibre | 0.30 – 0.9 g |
Carbohydrate | 14 g |
Calcium | 8.30 – 15 mg |
Magnesium | 35 mg |
Phosphorus | 15 – 16.20 mg |
Iron | 1.20 – 1.62 mg |
Sodium | 26.2 mg |
Potassium | 55 mg |
Copper | 0.23 mg |
Sulfur | 13 mg |
Vitamin A | 8 IU |
Thiamine | 0.01 – 0.03 mg |
Riboflavin | 0.009 – 0.01 mg |
Niacin | 0.20 – 0.29 mg |
Ascorbic acid | 5.70 – 18 mg |
Folic acid | 3 mcg |
It also has trace amounts of riboflavin, thiamine, folic acid, fat, fiber, and carotene.
Jamun is high in glucose and water which makes it a refreshing and nutritious fruit to eat in the summer season heat.
جامن کے حیرت انگیز صحت کے فوائد
Jamun Benefits in Urdu (Jamun ke Fayde)
Some of the major Jamun benefits in Urdu (Jamun k Faidy) are as follows:
1. Increases Hemoglobin
Jamun is full of iron and Vitamin C which is helping in increasing the hemoglobin count. The iron in Jamun acts as a blood purifier as well.
During menstruation, women face a lot of blood loss, thus the iron in Jumun is beneficial to increase hemoglobin in such situations.
It is also excellent for people who have anemia or jaundice due to the iron content present in it.
جامن آئرن اور وٹامن سی سے بھرپور ہوتا ہے جو ہیموگلوبن کی تعداد بڑھانے میں مددگار ثابت ہوتا ہے۔ جامن میں موجود آئرن خون کو صاف کرنے کا کام بھی کرتا ہے۔
ماہواری کے دوران خواتین کو بہت زیادہ خون کی کمی کا سامنا کرنا پڑتا ہے، اس طرح جموں میں موجود آئرن ایسے حالات میں ہیموگلوبن بڑھانے کے لیے فائدہ مند ہے۔
یہ ان لوگوں کے لیے بھی بہترین ہے جنہیں اس میں موجود فولاد کی وجہ سے خون کی کمی یا یرقان ہوتا ہے۔
2. Keeps Heart Healthy
Jamun is beneficial for maintaining heart health and keeping heart issues at bay. It has antioxidants and dietary fiber which are great for regulating cholesterol levels and obstructing plaque formation.
Jamun has potassium that helps in preventing diseases, including high blood pressure, stroke, heart issues, etc.
It also has other essential nutrients such as anthocyanins, ellagic acid (ellagitannins), etc that have anti-inflammatory properties.
People who eat Jamun regularly prevent arteries from hardening.
جامن دل کی صحت کو برقرار رکھنے اور دل کے مسائل کو دور رکھنے کے لیے فائدہ مند ہے۔ اس میں اینٹی آکسیڈنٹس اور غذائی ریشہ موجود ہے جو کولیسٹرول کی سطح کو منظم کرنے اور تختی کی تشکیل میں رکاوٹ پیدا کرنے کے لیے بہترین ہے۔
جامن میں پوٹاشیم ہوتا ہے جو کہ ہائی بلڈ پریشر، فالج، دل کے مسائل وغیرہ سمیت بیماریوں سے بچنے میں مدد کرتا ہے۔
اس میں دیگر ضروری غذائی اجزا بھی ہوتے ہیں جیسے اینتھوسیاننز، ایلیجک ایسڈ (ایلاگیٹینن) وغیرہ جو سوزش کے خلاف خصوصیات رکھتے ہیں۔
جو لوگ جامن باقاعدگی سے کھاتے ہیں وہ شریانوں کو سخت ہونے سے روکتے ہیں۔
3. Fights Respiratory Issues
One of the best benefits of jamun in Urdu is that it is considered a traditional remedy for treating all types of respiratory issues.
It has anti-inflammatory and antibiotic properties that aid in treating issues, including the common cold, flu, and asthma.
Jamun can loosen catarrh accumulation in the chest and nose which helps in breathing. It is also beneficial in treating bronchitis and asthma.
جامن کے بہترین فوائد میں سے ایک یہ ہے کہ اسے ہر قسم کے سانس کے مسائل کے علاج کے لیے روایتی علاج سمجھا جاتا ہے۔
اس میں سوزش اور اینٹی بائیوٹک خصوصیات ہیں جو عام زکام، فلو اور دمہ سمیت مسائل کے علاج میں معاون ہیں۔
جامن سینے اور ناک میں جمع ہونے والے نزلہ کو کم کر سکتا ہے جس سے سانس لینے میں مدد ملتی ہے۔ یہ برونکائٹس اور دمہ کے علاج میں بھی فائدہ مند ہے۔
4. Treats Digestive Issues
Jamun has digestive properties that can aid in treating stomach issues.
It is enriched with Vitamin A and C which helps in detoxifying the body and treating digestive issues. It has certain properties that reduce gas formation and help with flatulence, bloating, and constipation.
It also has antacid properties that prevent excessive acid formation in the stomach. It helps to treat indigestion problems, ulcer problems, and gastritis and also promotes nutrient absorption.
جامن میں ہاضمہ خصوصیات ہیں جو پیٹ کے مسائل کے علاج میں مددگار ثابت ہوتی ہیں۔
یہ وٹامن اے اور سی سے مالا مال ہے جو جسم کو ڈیٹاکسفائی کرنے اور ہاضمے کے مسائل کے علاج میں مدد کرتا ہے۔ اس میں بعض خصوصیات ہیں جو گیس کی تشکیل کو کم کرتی ہیں اور پیٹ پھولنا، اپھارہ اور قبض میں مدد کرتی ہیں۔
اس میں اینٹی ایسڈ خصوصیات بھی ہیں جو معدے میں تیزابیت کی زیادتی کو روکتی ہیں۔ یہ بدہضمی کے مسائل، السر کے مسائل، اور گیسٹرائٹس کے علاج میں مدد کرتا ہے اور غذائی اجزاء کے جذب کو بھی فروغ دیتا ہے۔
5. Helps in Weight Loss
Jamun is a low-calorie fruit and has fiber in large quantities. It is perfect for including in weight loss diets and recipes.
It improves digestion and reduces water retention in the body.
It helps in boosting the metabolism of the body. It also satisfies hunger and keeps the stomach full for a long period.
It has ellagic acid and gallic acid that are known to improve metabolic dysfunction and help in weight loss.
جامن ایک کم کیلوریز والا پھل ہے اور اس میں فائبر زیادہ مقدار میں ہوتا ہے۔ یہ وزن کم کرنے والی غذا اور ترکیبیں شامل کرنے کے لیے بہترین ہے۔
یہ ہاضمہ کو بہتر بناتا ہے اور جسم میں پانی کی کمی کو کم کرتا ہے۔
یہ جسم کے میٹابولزم کو بڑھانے میں مدد کرتا ہے۔ یہ بھوک کو بھی پورا کرتا ہے اور معدے کو دیر تک بھرا رکھتا ہے۔
اس میں ایلیجک ایسڈ اور گیلک ایسڈ ہوتا ہے جو میٹابولک ڈسکشن کو بہتر بنانے اور وزن کم کرنے میں مدد دینے کے لیے جانا جاتا ہے۔
6. Helps in Diabetes Management
Janum has ingredients like Jambosine and Jamboline in its seeds that slow down glucose levels in the body and increase insulin release in the body. Thus, it helps in managing diabetes.
It also lessens diabetic symptoms, including thirst and frequent urination.
According to a study published in 2022, the various parts of Jamun (seed coat, pulp, and kernel) have higher phenolic compounds.
جانم کے بیجوں میں جمبوسین اور جیمبولین جیسے اجزا پائے جاتے ہیں جو جسم میں گلوکوز کی سطح کو کم کرتے ہیں اور جسم میں انسولین کے اخراج کو بڑھاتے ہیں۔ اس طرح، یہ ذیابیطس کے انتظام میں مدد کرتا ہے.
یہ ذیابیطس کی علامات کو بھی کم کرتا ہے، بشمول پیاس اور بار بار پیشاب کرنا۔
ایک تحقیق کے مطابق، جامن کے مختلف حصوں (سیڈ کوٹ، گودا اور دانا) میں فینولک مرکبات زیادہ ہوتے ہیں۔
7. Keeps the Skin Radiant and Healthy
Jamun detoxifies and purifies the blood which makes the skin glow and healthy. It also has astringent properties that aid in treating blemishes and acne.
Jamun is rich in Vitamin C which neutralizes excessive oil production and treats dark spots. The antioxidants in Jamun also lessen wrinkles and fine lines.
جامن خون کو صاف کرتا ہے اور جلد کو چمکدار اور صحت مند بناتا ہے۔ اس میں کسیلی خصوصیات بھی ہیں جو داغ دھبوں اور مہاسوں کے علاج میں معاون ہیں۔
جامن وٹامن سی سے بھرپور ہے جو تیل کی ضرورت سے زیادہ پیداوار کو بے اثر کرتا ہے اور سیاہ دھبوں کا علاج کرتا ہے۔ جامن میں موجود اینٹی آکسیڈنٹس جھریوں اور باریک لکیروں کو بھی کم کرتے ہیں۔
8. Strengthens Gums and Teeth
Jamun is highly beneficial for oral hygiene. It strengthens gums and teeth. It has anti-bacterial properties and Vitamin K which prevents bleeding gums.
It also has Vitamin A, and C, folic acid, calcium, and phytosterols that help in maintaining healthy oral issues.
The leaves of the Jamun tree are dried and then powdered. This powder is used in the form of toothpowder to strengthen the teeth and gums.
جامن منہ کی صفائی کے لیے انتہائی مفید ہے۔ یہ مسوڑھوں اور دانتوں کو مضبوط کرتا ہے۔ اس میں اینٹی بیکٹیریل خصوصیات اور وٹامن K ہے جو مسوڑھوں سے خون آنے سے روکتا ہے۔
اس میں وٹامن اے، اور سی، فولک ایسڈ، کیلشیم اور فائٹوسٹیرولز بھی ہوتے ہیں جو کہ صحت مند منہ کے مسائل کو برقرار رکھنے میں مدد کرتے ہیں۔
جامن کے درخت کے پتوں کو خشک کر کے پاؤڈر کر لیا جاتا ہے۔ اس پاؤڈر کو ٹوتھ پاوڈر کی شکل میں دانتوں اور مسوڑھوں کو مضبوط بنانے کے لیے استعمال کیا جاتا ہے۔
9. Provides Protection Against Infections
Jamun has been used for years as a remedy to fight germs and protect the body against infections. Jamun’s extract has anti-fungal and anti-bacterial properties that help fight germs and bacteria and also treat and heal wounds.
It also has bio-active properties which help in reducing weakness and fatigue. This provides energy to the body.
Moreover, the phenolic compounds in this fruit boost immunity.
جامن برسوں سے جراثیم سے لڑنے اور جسم کو انفیکشن سے بچانے کے علاج کے طور پر استعمال ہوتا رہا ہے۔ جامن کے عرق میں اینٹی فنگل اور اینٹی بیکٹیریل خصوصیات ہیں جو جراثیم اور بیکٹیریا سے لڑنے میں مدد کرتی ہیں اور زخموں کا علاج بھی کرتی ہیں۔
اس میں بائیو ایکٹو خصوصیات بھی ہیں جو کمزوری اور تھکاوٹ کو کم کرنے میں مدد کرتی ہیں۔ یہ جسم کو توانائی فراہم کرتا ہے۔
مزید یہ کہ اس پھل میں موجود فینولک مرکبات قوت مدافعت کو بڑھاتے ہیں۔
10. Improves Libido
Jamun is a one-shot traditional remedy for enhancing libido (Sex drive) and improving fertility in males.
It has strong aphrodisiac properties that not only reduce mental stress and anxiety but also stimulate testosterone production which improves libido.
It also increases virility and stamina in males and improves the production of male hormones, including luteinizing hormone and testosterone. Moreover, it also promotes the motility and quality of sperm in men.
جامن ایک شاٹ روایتی علاج ہے جو لبیڈو (سیکس ڈرائیو) کو بڑھانے اور مردوں میں زرخیزی کو بہتر بناتا ہے۔
اس میں مضبوط افروڈیسیاک خصوصیات ہیں جو نہ صرف ذہنی تناؤ اور اضطراب کو کم کرتی ہیں بلکہ ٹیسٹوسٹیرون کی پیداوار کو بھی متحرک کرتی ہیں جس سے لبیڈو بہتر ہوتا ہے۔
یہ مردانہ صلاحیت اور قوت برداشت کو بھی بڑھاتا ہے اور ٹیسٹوسٹیرون سمیت مردانہ ہارمونز کی پیداوار کو بہتر بناتا ہے۔ مزید یہ کہ یہ مردوں میں سپرم کی حرکت اور معیار کو بھی فروغ دیتا ہے۔
Jamun Benefits in Pregnancy
Many people ask whether it is safe to eat jamun in pregnancy or not.
Well, the answer is Yes!
You can eat jamun in pregnancy. However, one should eat jamun in moderation.
Jamun is a highly nutritious fruit having antioxidants, proteins, and many other nutrients that a baby needs for its growth and development. It is also full of many other nutrients, including Vitamin A, Vitamin C, Potassium, and Calcium.
You should also talk to the best gynecologist in Pakistan before incorporating jamun into your pregnancy diet.
جامن ایک انتہائی غذائیت سے بھرپور پھل ہے جس میں اینٹی آکسیڈنٹس، پروٹین اور دیگر بہت سے غذائی اجزاء ہوتے ہیں جن کی ایک بچے کو اپنی نشوونما اور نشوونما کے لیے ضرورت ہوتی ہے۔ یہ وٹامن اے، وٹامن سی، پوٹاشیم اور کیلشیم سمیت بہت سے دیگر غذائی اجزاء سے بھی بھرپور ہے۔
آپ کو اپنی حمل کی خوراک میں جامن کو شامل کرنے سے پہلے پاکستان کے بہترین گائناکالوجسٹ سے بھی بات کرنی چاہیے۔
تربوز کے فوائد: صحت کو بہتر بنانے کے ساتھ بیماریاں بھگائیں (Water Melon Benefits)
You can also watch this video by Ms. Zainab Gondal in which she talks about Jamun ke fawaid (Benefits of Eating Java Plum, Jamun ke Faiday).
Jamun Side Effects (Jamun ke Nuksan)
Jamun can have some side effects on certain people. Some of the side effects of jamun are as follows:
- Jamun naturally lowers blood glucose levels; therefore, one must avoid jamun after surgery.
- As jamun has a mild sour taste, it should not be eaten on an empty stomach as it can cause acidity.
- Jamun also has sugar in low quantities; therefore, one should avoid overconsumption as it can raise blood sugar levels.
- Overeating Jamun can cause body aches, fever, and throat problems.
- Jamun can cause delayed digestion and flatulence.
- People who have atherosclerosis or a history of blood clot formation should avoid eating Jamun.
- Pregnant and breastfeeding women should talk to the best gynecologist in Pakistan before consuming jamun.
Final Words
Jamun is a nutritious and healthy fruit packed with a range of nutrients. It is an excellent source of antioxidants, phosphorus, calcium, and flavonoids. Other than these, it also has a wide range of other nutrients, protein, and fat.
It has two varieties, including white flesh jamun and purple flesh jamu.
From increasing hemoglobin to managing weight and giving radiant skin, Jamun benefits in Urdu are tremendous.
You can also consult the best nutritionist in Pakistan via Marham if you want to incorporate Jamun into your diet.
Frequently Asked Questions (FAQs)
1. Is jamun hot or cool?
Jamun is cool in nature. It has a soothing and cooling effect on the body; therefore, it comes and is consumed in the summer season.
2. Is Jamun rich in Vitamin C?
Jamun is an excellent source of Vitamin C. It is a low-calorie and highly nutritious fruit that is mainly consumed in summer.
3. What are the benefits of Jamun in periods?
Jamun has high levels of iron and Vitamin C which boosts hemoglobin count in the body. During menstruation, women lose blood, and jamun can avoid iron deficiency and fulfill the iron needs in the body.